Kampüs ağları kullanıcıların datalarını veri merkezine taşıyan katmanda yer almaktadır. Veri merkezinde ilerleyen ağ trendleri son zamanlar kampüs networklere de sıçramıştır. Büyüyen uygulama havuzu, kullanıcıların ihtiyaçları ve görünürlük ihtiyaçları kampüs ağlarını da sezgisel ağlara evrilmesine sebep olmuştur. Evet, bizler için yeni bir kavram olan sezgisel ağlar konsepti ile kampüs networkümüzü daha otomatik, daha stabil ve daha güvenli bir hal almasına yol açmıştır.
Yeni nesil ağ konsepti ile kampüs ağları daha akıllı davranarak ağda oluşan her türlü davranışı sezebilen, kullanıcı hatalarını minimuma indiren ve görünürlüğü muazzam şekilde attırmaktadır. Yeni nesil kampüs ağlar aynı şekilde ağ üzerinde oluşacak problemlere de çok daha duyarlı bir şekilde yaklaşarak ağ yöneticilerine kolaylık sağlamaktadır. Böylelikle operasyonel maliyetler de ciddi oranda bir düşüşe geçmektedir.
Yeni nesil sezgisel ağ konsepti ile kampüs ağlar daha entegre bir şekilde çalışmaktadır. Anahtar(switch) katmanı , kablosuz ağlar ve güvenlik ürünleri entegre çalışarak tek bir yönetim ve controller platformu ile denetlenmektedir. Bu controller mimarisi ile ağ daki tüm veri ve iletişim denetlenip kontrol edilmektedir. Dolayısıyla bu controller mimarisi ve sezgisel mantık ile ağın her noktası otomatik bir şekilde kontrol altına alınmaktadır.