SD-WAN nedir?
Software-defined Wide Area Network yani kısaltılmış adı ile SD-WAN işletmelerin kullanıcıları güvenli bir şekilde uygulamalara erişimini sağlamak için MPLS, DSL ya da LTE hizmetleri dahil olmak üzere herhangi birini ya da aynı anda birkaçını kullanarak uygulamalara erişmesini sağlayan bir WAN mimarisidir.
SD-WAN merkezi yönetim işlevi sayesinde WAN trafiği üzerinden güvenli ve akıllı bir şekilde iletişim sağlar. Bu sayede yüksek kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunarak uygulama performansını, iş verimliliğini ve sürekliliği arttırırken BT maliyetlerini düşürür.
Geleneksel yönlendiriciler(router) ile tasarlanmış ve kullanılan geleneksel WAN’lar özel bulut (cloud) uygulamaları için tasarlanmamıştır. Şube – Merkez yapıları genellikle şube ofislerinden güvenlik denetimlerinin ve hizmetlerinin uygulandığı bir merkeze veya bir veri merkezine kadar trafiğin taşınması şeklinde tasarlanmıştır. Bu yapılarda ana devre sahibi olan ISP’lerden kaynaklanan olası gecikmelerden dolayı uygulama performansı, olumsuz etkileyebilir ve durum kullanıcı deneyiminin ve verimliliğin düşmesine neden olur.
Bu yapıların aksine SD-WAN modeli şirket içi bir merkezi veya bir veri merkezine ya da özel bulut uygulamaları olan Salesforce.com, Workday, Office 365 ve Dropbox gibi SaaS hizmetlerinde barındırılan uygulamalara kesintisiz, hızlı ve en yüksek uygulama performansı ile erişilebilmesi için tasarlanmıştır.
SD-WAN Nasıl Çalışır?
SD-WAN, özel bulut uygulamaları önceliğinde olan işletmelerin kullanıcıları için üstün bir uygulama kalitesi (QoEX) deneyimi sağlar. QoEX yani deneyim kalitesi; bir müşterinin bir hizmet ile ilgili deneyimlerinin, memnuniyetinin veya rahatsızlığının bir ölçüsüdür. İstihbarat servislerini kullanan ve uygulamaları tanımlayan bir SD-WAN yapısı, WAN genelinde uygulamaya duyarlı yönlendirme sağlar. Her bir uygulama, iş ihtiyaçlarına uygun olan QoS ve güvenlik politikası atanması sayesinde yüksek uygulama performans sağlar.
IaaS ve SaaS uygulamalar için trafiğinin şubeden güvenli internet sayesinde bağlantısı kesilmeden ve tehditlerden korunarak yüksek bulut uygulama performansı sağlar. SD-WAN’ın aksine geleneksel yönlendirici merkezli modelde ise kontrol ve yönetim uçtan uca ağdaki tüm cihazlarda olduğu için bu değişiklikler TCP/IP adreslerine ya da ACL’lere göre bütün yönlendiricilere ayrı ayrı uygulanması gerekir. Bu yapı esnek değildir, verimsiz ve bulut uygulama dostu değildir. Bu da kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur.
Neden SD-WAN?
Zaman değişti ve işletmeler bulutu uygulamaları çok sık kullanıyor. Hizmet olarak yazılımlara (SaaS) abone oluyorlar. Kullanıcılar iş uygulamalarına erişmek için geleneksel olarak kurumsal ağlarda olan veri merkezlerine geri bağlanırken, şimdi ise aynı uygulamalara bulutta erişiyorlar.
Sonuç olarak geleneksel WAN artık esas olan bu yapılar için uygun değildir. Çünkü şubelerden genel merkeze kadar ya da şubelerden genel merkez üzerinden bir bulut uygulamasına erişim ve bu trafiğin aynı yoldan geri dönmesi gecikmeyi beraberinde getirir ve uygulama performansını düşürür. SD-WAN güvenlik ve veri gizliliğinden ödün vermeden özellikle kritik uygulamalar için önemli uygulama performansı ile WAN devrelerini çok daha fazla sadeleştirmiş, daha düşük maliyetler ile daha büyük bant genişliği sunarak, verimliliği arttırarak buluta sorunsuz bir erişim sağlamaktadır.